preskoči na sadržaj

Prehrambeno - tehnološka škola

ZAVRŠNO IZVJEŠĆE

Završno izvješće o provedbi projektne nastave „Tjestenino prehrambino“

U okviru nastave u trećoj godini eksperimentalne provedbe Strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije Prehrambeni tehničar od 1.11.2015. do 31.3.2016. proveli smo projektnu nastavu u okviru strukovnih predmeta:

  • Kemija hrane
  • Prehrambena mikrobiologija
  • Tehnološke operacije i procesi
  • Zaštita okoliša
  • Poduzetništvo u prehrambenoj industriji,
  • Tehnologija voća i povrća
  • Tehnologija žitarica i pekarstvo.

Ciljevi našeg projekta bili su: Jačanje strukovnih kompetencija učenika u području poduzetništva, razvoja ideja za posao, tehnoloških operacija i procesa te u samoj tehnologiji izrade tjestenine. Također je cilj bio i stjecanje znanja i vještina povezanih s pakiranjem proizvoda, izradom deklaracija te plasmanom proizvoda na tržište.

Učenici su projektnu nastavu realizirali u 4 tima:

  1. Tehnolozi s mentoricom Boženom Sečen-Hanser, dipl.ing.
  2. TADAM mikrići s mentoricom Tihanom Jaković, dipl.ing.
  3. Johnny makaroni s mentorom Džonijem Marinčićem, dipl.ing.
  4. Biznismenke s mentoricom Majom Vugrinec, dipl.ing.

Nakon aktivnosti održavali smo prezentacije provedenih aktivnosti pred razredom i članovima projektnim timom, gdje su članovi svakog  tima prezentirali ono što su napravili, te do kojih su poteškoća nailazili i kako su ih riješili.

Svi timovi su napravili plakate za završnu prezentaciju, a učenicima su dodijeljene diplome za izuzetan doprinos u provođenju Projektne nastave  „Tjestenino prehrambino“.

Pri svakoj prezentaciji svi učenici su ispunjavali evaluacijske upitnike vezane za prezentirane sadržaje, način prezentacije i zadovoljstvo provedbom projektne nastave, a na završnoj prezentaciji upitnike o iskustvima tijekom provođenja ovog projekta.

Najveće ocjene iz upitnika o iskustvima tijekom provođenja projekta dobile su tvrdnje:

  • Bio/la sam ponosan na rad svog tima.
  • Upute za provođenje zadataka su bile jasne.
  • Bilo mi je zanimljivo vidjeti isti problem iz različitih perspektiva.
  • Bez velikog napora sam upamtio/la većinu stvari koje smo radili.
  • Svi smo imali priliku izraziti svoje mišljenje.
  • Svi su se trudili odraditi svoj dio zadatka.
  • Svi smo se trudili pridonijeti pozitivnoj energiji u grupi.

Ove ocjene učenika jasno govore o tome da se učenicima ovakav oblik nastave sviđa, da lakše usvajaju ishode učenja, da vole imati priliku izraziti svoje mišljenje, kreativnost i poduzetnost.

 

VIŠE O PROJEKTNOJ NASTAVI U DOKUMENTU U PRILOGU

 

Koordinatorica za projektnu nastavu

  Jasna Rep

 

Priloženi dokumenti:
zavrsno izvjesce.docx


PROJEKTNA NASTAVA

 

Predstavljanje rezultata projektne nastave „Tjestenino prehrambino“

 

 

 

U petak 29. 4. 2016. održano je predstavljanje rezultata projektne nastave „Tjestenino prehrambino“. Događaju su nazočili učenici 3.c1, ravnateljica gđa. Ligija Prpa-Blažeković, viša stručna savjetnica gđa. Dragica Vrgoč iz ASOO-a, članovi projektnog tima i zainteresirani kolege nastavnici.

Projektna nastava provodila se u okviru nastave treće godine eksperimentalne provedbe Strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije Prehrambeni tehničar, u vremenu od
01. 11. 2015. do 31. 3. 2016. godine.

Cilj projektne nastave bio je jačanje strukovnih kompetencija učenika u području poduzetništva, razvoja ideja za posao, tehnoloških operacija i procesa u tehnologiji izrade tjestenine te razvoj kompetencija povezanih s pakiranjem proizvoda, izradom deklaracije i plasmanom proizvoda na tržište.

Svi su timovi prikazali provedbu aktivnosti i ostvarene rezultate kroz prezentacije i plakate, a učenicima su podijeljene diplome za izuzetan doprinos u provođenju projektne nastave „Tjestenino prehrambino“. Na kraju su učenici koji su sudjelovali u projektu ispunili evaluacijske upitnike.

Predstavljen je i gotov proizvod - tjestenina upakirana u prikladnu ambalažu i označena deklaracijom, a pripremili smo i degustaciju proizvedene tjestenine s kreativnim umacima.

Svima veliko hvala na uloženom trudu, znanju i energiji – učenicima, mentorima i kolegama koji su pomogli u realizaciji.

 

      Koordinatorica za projektnu nastavu:

                                                                                          Jasna Rep

 

 

                                                                                   

 

Prezentacija aktivnosti u okviru projektne nastave „Tjestenino prehrambino“

 

26.2.2016. održana je prezentacija aktivnosti provedenih od prosinca do veljače u okviru projektne nastave „Tjestenino prehrambino“.

Svi timovi su prezentirali što su sve napravili i to:

 

Projektni tim Biznismenke

U periodu od 01.12.2015.-31.01.2016. godine projektni tim "biznismenke" u sastavu:

Administrator- Matea Blaženić

Glasogovornik- Anita Bilanović

Moderator- Teuta Dautaj

 Koordinator- Helena Bogić

Organizator- Ivana Bošnjak

Mentor: Maja Vugrinec

 

prosinac 2015.

Edukacija učenica u Plavom uredu na temu pisanja poslovnog plana
Definiranje ciljeva poslovnog plana
Definiranje i određivanje elemenata poslovnog plana

siječanj 2016

istraživanje primjera poslovnih planova
1. i 2.faza pisanja poslovnog plana – naslovnica, podaci o poduzetniku, polazište

 

 

 

Nadolazeće aktivnosti:

2. mjesec 2016.

-posjet Raiffeisen banci, Zagrebačkoj banci i PBZ
-izrada prezentacije

3. mjesec 2016.
-4. faza izrade poslovnog plana
-istraživanje troškova projekta
-usporedba troškova našeg projekta s troškovima ostalih proizvođača

 

4. mjesec 2016.
-zadnja faza izrade poslovnog plana
-prezentacija poduzetničkog dijela projekta

 

Projektni tim Johnny makaroni

U razdoblju od 10.12.2015 – 25.2.2016 tim se redovito  sastajao te provodio planirane aktivnosti. Projektni tim „Johnny makaroni“ sačinjavaju učenici Ante Trnjanac, Matija Župančić, Lucija Šimunić, Marko Pintar, Mladenka Soko te mentor tima, profesor Džonija Marinčića.

Učenici su marljivo pristupili zadatku te su sve predviđene i dogovorene aktivnosti proveli na vrijeme. Izdvojio bih i pohvalio učenika za osmišljavanje loga (koji je vidljiv na svim našim dokumentima) a koji su osmislili i izradili učenici upravo mog tima. Najveći naglasak njihovog rada osim loga bilo je i proučavanje Zakona o zaštiti potrošača (deklariranje proizvoda) koji su nam na detaljan i slikovit način prezentirali.

 

Projektni tim TADAM MIkrići

U periodu od 11.12.2015.-25.2.2016. godine, projektni tim „Tadam Mikrići“ u sastavu:

Anita Avgustini,
Danijela Banek,
Martina Caganić,
Tea Aralica i
Anel Džanić

s mentoricom prof. Tihanom Jaković se redovito sastajao, te proveo planirane aktivnosti:

Siječanj (3 tjedna)

Mjesečna aktivnost: Uzimanje brisa radne površine u prostoru za proizvodnju tjestenine (pekarski praktikum škole)

Upoznavanje učenika s mjesečnom aktivnosti; organizacija i raspodjela zadataka među članovima tima; uzimanje brisa radne površine u proizvodnji tjestenine, nacjepljivanje uzetog brisa na hranjivu podlogu za uzgoj mikroorganizama te inkubacija;
Determinacija poraslih kolonija m.o. (metoda brisa) i utvrđivanje mikrobiološke čistoće radne površine (Pravilnik);
Sistematizacija mjesečnih aktivnosti i dogovor oko izrade PPT za zajedničko izlaganje s drugim timovima.

Veljača (4 tjedna)

Mjesečna aktivnost: Uzimanje brisa ruke člana tima u proizvodnji tjestenine:

Upoznavanje učenika s mjesečnom aktivnosti; organizacija i raspodjela zadataka među članovima tima; uzimanje brisa ruke člana tima u proizvodnji tjestenine, nacjepljivanje uzetog brisa na hranjivu podlogu za uzgoj m.o. te inkubacija;
Determinacija poraslih m.o. (metoda brisa ruke) i utvrđivanje mikrobiološke čistoće, odnosno ispravnosti (Pravilnik);
Sistematizacija mjesečnih aktivnosti i dogovor oko izrade PPT za zajedničko izlaganje s drugim timovima.

Od preostalih aktivnosti potrebno je još učiniti uzimanje otisaka radne površine i ruke člana tima u proizvodnji tjestenine te njihovu inkubaciju kao i ocijeniti ispravnost istih. Na posljetku je potrebno ispitati bakteriološku ispravnost gotovog proizvoda, odnosno tjestenine.

Projektni tim Tehnolozi

 

U periodu od 01.12.2015.-31.01.2016. godine projektni tim "tehnolozi" u sastavu:

Mateja Mikić
Katarina Kešinović
Martina Vrabac
Eva Kraljević
Glorija Mataija

Sa mentoricom prof. Boženom Sečen Hanser redovito se sastajao te proveo planirane aktivnosti

1. prosinac 2015.(3 tjedna)

1.Tjedan - istraživanje postojećih proizvođača tjestenine u hrvatskoj
2. i 3. tjedan - potraga za raznim recepturama za tjesteninu

2. siječanj 2016.(3 tjedna)

1. i 2. tjedan- vrste i oblici tjestenine
tjedan- uvod o strojevima i uređajima u proizvodnji tjestenine(stroj za izradu tjestenine)

Od preostalih aktivnosti potrebno je upoznati se sa djelovima stroja za izradu tjestenine i pokrenuti proizvodnju svježe tjestenine.

(Priprema sirovine, zamjes, oblikovanje tjesta, sušenje tjesta,pakiranje i izrada plakata.)

 

Učenici su na kraju prezentacija ispunjavali evaluacijske upitnike. 

 

                                                                                                              Koordinatorica za projektnu nastavu:

 

                                                                                                                             Jasna Rep

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prezentacija aktivnosti u okviru projektne nastave „Tjestenino prehrambino“

10. 12. 2015. održana je prezentacija aktivnosti provedenih u 11. mjesecu u okviru projektne nastave „Tjestenino prehrambino“.

Svi timovi su prezentirali sve ono što su napravili (u privitku) :

Priloženi dokumenti:
Prezentacija aktivnosti.docx


 


Projektna nastava

Projektna nastava „Tjestenino prehrambino“

 

U okviru nastave treće godine eksperimentalne provedbe Strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije Prehrambeni tehničar provode se sljedeći obvezni strukovni predmeti:

  1. Kemija hrane
  2. Prehrambena mikrobiologija
  3. Tehnološke operacije i procesi
  4. Zaštita okoliša
  5. Poduzetništvo u prehrambenoj industriji.

Isto tako učenici su od 10 ponuđenih izbornih strukovnih predmeta izabrali dva:

      6.  Tehnologiju voća i povrća

      7.  Tehnologiju žitarica i pekarstvo.

 

Cilj projekta: Jačanje strukovnih kompetencija učenika u području poduzetništva, razvoja ideja za posao, tehnoloških operacija i procesa te u samoj tehnologiji izrade tjestenine. Također je cilj i stjecanje znanja i vještina povezanih s pakiranjem proizvoda, izradom deklaracija te plasmanom proizvoda na tržište.

Nastava je usmjerena na učenika, s ciljem stjecanja kvalifikacija i potrebnih kompetencija koje su bazirane na ishodima učenja propisanima Strukovnim kurikulumom za stjecanje kvalifikacije Prehrambeni tehničar.

 

Projektni tim čine sljedeći nastavnici:

  1. Ligija Prpa-Blažeković – ravnateljica škole
  2. Jasna Rep – koordinatorica projektne nastave
  3. Božena Sečen-Hanser
  4. Tihana Jaković
  5. Džoni Marinčić
  6. Maja Vugrinec
  7. Barbara Kostelac
  8. Marijana Štimac
  9. Gordana Žugčić
  10. Valerija Nebojan.

 

Vrijeme trajanja projekta: od 01. 11. 2015. do 31. 3. 2016. godine.

Učenici su podijeljeni u 4 tima:

  • TADAM mikrići
  • Johnny makaroni
  • Biznismenke
  • Tehnolozi

                                                                                Koordinatorica za projektnu nastavu

                                                     Jasna Rep

 

Više u privitku:

Priloženi dokumenti:
Projektna nastava uvod.docx


O timovima

Tim „Tehnolozi“ će s mentoricom Boženom Sečen-Hanser proučiti sirovine za izradu tjestenine, vrste i oblike tjestenine te strojeve i uređaje za proizvodnju tjestenine. Isto tako posjetit će tvornicu tjestenine te proizvesti, osušiti i spakirati tjesteninu.

Tim „TADAM mikrići“ će s mentoricom Tihanom Jaković proučiti Pravilnike  o normativima mikrobiološke čistoće i metodama njenog određivanja i o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Napravit će mikrobiološku kontrolu površina u praktikumu i ruku članova tima za proizvodnju tjestenine, a na kraju i mikrobiološku kontrolu proizvedene suhe tjestenine.

Tim „Johnny makaroni“ će s mentorom Džonijem Marinčićem provjeriti tržište i cijene proizvoda, osmisliti ambalažu, logo i deklaraciju proizvoda. Zatim će izraditi etiketu za proizvod te osmisliti pakiranje i plasman proizvoda.

Tim „Biznismenke“ će s mentoricom Majom Vugrinec posjetiti Ministarstvo poduzetništva i obrta te banke i skupiti informacije o poduzetničkom kreditu. Zatim će istražiti pravni okvir u kojemu se odvija poduzetništvo i proučiti zakone i pravilnike o poslovanju. Isto tako će proučiti troškove proizvodnje te istražiti koje su to osobine potrebne za uspješnog poduzetnika.

 

Na kraju svakog mjeseca svaki će tim prezentirati provedene aktivnosti pred razredom i projektnim timom.

Završna prezentacija provedenih aktivnosti bit će na međužupanijskom stručnom vijeću podsektora prehrane.

 

  Koordinatorica za projektnu nastavu

                                                     Jasna Rep


Biznismenke


Johnny makaroni


TADAM mikrići


Tehnolozi


Nutricionistički centar

 

Projektna nastava

 

Media

Dokumentarni film o školi

Prezentiranje škole na sajmu

 

Korisni siteovi
CMS za škole logo
Prehrambeno - tehnološka škola / Gjure Prejca 2, HR-10000 Zagreb / ss-prehrambenotehnoloska-zg.skole.hr / ured@ss-prehrambenotehnoloska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju